Кожна клітина організму людини потребує води, щоб нормально функціонувати. Саме тому важливо щодня дотримуватися водного балансу, тобто пити достатню кількість води протягом дня. Починаючи пити воду, люди не замислюються над її якістю. Вода з-під крана не завжди відповідає нормам питної, хоча місцеві водоканали стверджують протилежне.

Старе обладнання очисних станцій не справляється з навантаженням, а старі труби, в яких роками накопичувалася іржа та розвивалися різні мікроорганізми, заново забруднюють воду. Щоб не нашкодити здоров’ю рекомендується пити очищену воду. На нашому сайті ви можете замовити очищену воду з доставкою додому або в офіс. Для цього скористайтеся відповідним фільтром та виберіть прийнятну пропозицію.

Очищена вода: визначення та характеристики

Що є очищеною водою? Це вода, яка пройшла процедуру очищення від різних забруднень для подальшого використання в якості столового пиття, в промислових цілях. Джерелом водозабору є водопровідна чи артезіанська (ґрунтова) вода. Багатоступінчасте очищення дозволяє позбавити воду таких домішок:

  • водорості;
  • паразити;
  • грибки;
  • бактерії;
  • віруси;
  • важкі метали;
  • хімічні забруднювачі.

Очищену воду обирають багато українців, а також люди по всьому світу через її бюджетність. Однак варто відзначити той факт, що разом з небажаними домішками в результаті ретельного очищення вода позбавляється корисних компонентів: природних мінералів і солей. Проте, доведено, що очищена вода не шкодить здоров’ю людини, але й особливої ​​користі не принесе. Очищена вода — це оптимальний варіант на кожен день для втамування спраги та підтримання водного балансу. Щоб заповнити дефіцити мінералів в організмі, іноді пийте артезіанську або мінеральну воду.

Очищена вода застосовується не тільки для пиття, її також використовують у медицині та промисловості. Це означає, що вона має відповідати певним вимогам щодо якості. Щоб переконатися в якості очищеної води, проводять спеціальні лабораторні дослідження, які дозволяють встановити вміст відновлювальних речовин, хімічних сполук, визначають pH води, сухий залишок, мікробні показники.

Основні показники якості очищеної води:

  • pH=5,0-7,0;
  • відсутність відновлювальних речовин, хлоридів, нітратів, сульфатів, діоксиду вуглецю, кальцію, важких металів;
  • зміст аміаку не більше 0,05 мг/л;
  • мікробіологічна чистота не більше 100 одиниць на 1 мл рідини;
  • прозорість, безбарвність, відсутність запаху, смаку.

У різних країнах вимоги щодо якості очищеної води можуть відрізнятися, але у незначній мірі.

Методи отримання очищеної води

Очищена вода може бути отримана з водопровідної або природної методами дистиляції, іонного обміну, зворотного осмосу, електродіалізу. Найпоширенішими та економічними методами отримання цього типу води є іонний обмін та зворотний осмос.

Для отримання очищеної води потрібні спеціальні лабораторні умови. Вона повинна виготовлятися у стерильному приміщенні, в якому не виконуються будь-які інші види робіт. Повітря в приміщенні повинне регулярно стерилізуватися за допомогою бактерицидних ультрафіолетових ламп. Умови, за яких виготовляється очищена вода, безпосередньо впливають на її якість. Підсумкова якість води залежить від наступних умов:

  • вихідний хімічний склад води;
  • справність технологічного обладнання, дотримання всіх правил його експлуатації;
  • умови підготовки, збирання, зберігання очищеної води, дотримання санітарних норм.

Щоб з водопровідної або природної води отримати очищену воду, вона має пройти кілька ступенів попередньої підготовки. Це пов’язано з нестабільністю якості вихідної води. Існують різні способи попереднього очищення, вибір того чи іншого способу залежить від вмісту, характеру забруднювачів:

  1. Відстоювання, кип’ятіння — відокремлення летучих речовин.
  2. Відстоювання, фільтрація — видалення суспензій, механічних домішок.
  3. Реагентне очищення — видалення аміаку.
  4. Кип’ятіння або обробка розчином гідроксиду кальцію — зниження тимчасової жорсткості води.
  5. Обробка перманганатом калію — видалення органіки.

Попереднє очищення необхідне для отримання очищеної води. Вона здатна запобігти утворенню нальоту при кип’ятінні на елементах дистилятора, закупорці зворотноосмотичних мембран, оскільки позбавляє воду від зважених колоїдів.

Стандартна схема отримання очищеної води складається з наступних етапів:

  • попереднє очищення;
  • основний метод очищення;
  • фінішний метод очищення;
  • зберігання готової продукції.
Установка для приготування очищеної води

Установка для виготовлення очищеної питної води

Попереднє очищення. Ця стадія передбачає проходження вихідної води через ряд фільтрів: вугільних, з кварцовим піском, хлорування з метою зруйнувати органічні сполуки. Суспензії видаляються з води методом відстоювання з подальшим відведенням твердого осаду.

Також для видалення з води органічних домішок додають 1 % розчин перманганату калію. У такому стані вона повинна простояти від 6 до 8 годин, після небажані домішки відфільтровують. Для зв’язування сполук аміаку використовується реагентне очищення — додавання сульфату алюмінію або алюмокалієвих галунів. Якщо в результаті такої очистки вода все ще реагує на нітрат срібла, то перед дистиляцією до неї додатково додають гідрофосфат натрію.

Основний метод очищення. Для отримання очищеної дистильованої води часто використовують метод електромагнітної обробки. У корпусі пристрої штучно створюється магнітне поле. Проходячи через пристрій, у воді змінюється фізична форма кристалічних солей, утворюється так званий завислий шлам, його просто видалити за допомогою промивання дистилятора.

Існують й інші методи попередньої водопідготовки: іонообмінний (із застосуванням іонообмінної целюлози, гранульованих іонітів) та електродіалізний (із застосуванням напівпроникних мембран). Багато комплексних очисток для виготовлення очищеної води забезпечуються всіма необхідними елементами водопідготовки. Докладніше про кожний метод отримання очищеної води далі в статті.

Фінішний метод очищення. Фінішне очищення залежить від вибору основного методу отримання очищеної води. Воно може містити стадії ультрафільтрації або ж іонного обміну. Багато систем виготовлення цього типу води включають кілька стадій додаткового чи фінішного очищення.

Зберігання готової продукції. Отримана вода може зберігатися не більше трьох днів в асептичних умовах. Місткості повинні бути щільно закриті, щоб туди не потрапили різні мікроорганізми, а також механічні домішки. Готова очищена вода проходить щоденний контроль за такими показниками: pH, вміст кальцій-, хлорид-, сульфат-іонів. Очищена бутильована вода має свої умови зберігання. Як правило, це термін не більше ніж 6 місяців у закритому бутлі. Після відкриття бутля термін зберігання очищеної води скорочується до 10-14 днів. Уважно читайте інформацію на етикетці та дотримуйтесь умов зберігання.

Дистиляція

Метод дистиляції може використовуватись для отримання не тільки очищеної води, але й води для ін’єкцій. У разі виготовлення очищеної води для ін’єкцій використовується спеціальне обладнання — апірогенні аквадистилятори (з маркуванням А).

Принцип методу дистиляції полягає у перегонці води в аквадистиляторах. Вони своєю чергою відрізняються типом та продуктивністю. У будь-якій моделі цього пристрою є датчики рівня, а також три основні вузли:

  • випарник;
  • конденсатор;
  • збірник.

Випарник нагріває вихідну воду до кипіння. Випари надходять і накопичуються в конденсаторі. Рідкий дистилят вирушає до збірника. Усі нелетючі частки, які можуть бути присутніми у вихідній воді, залишаються всередині пристрою.

Існують такі види аквадистиляторів нагріву:

  • електричні;
  • газові;
  • вогневі з топкою.

Також розрізняють аквадистилятори за особливостями конструкції, вони бувають:

  • безперервної або періодичної дії;
  • з водопідготовником або без;
  • з бризкоуловлюючим пристроєм або без;
  • з одно- або двоступінчастим випарником.

Вітчизняні аквадистилятори мають стандартизовану продуктивність: 4 та 25 л/год. Аквадистилятори апірогенні мають продуктивність: 4, 10, 25, 60 л/год. Дистиляція — дорогий спосіб отримання очищеної води. Наприклад, з 11 л вихідної води виходить лише 1 л очищеної. Тому з точки зору економіки доцільно використовувати інші менш дорогі, при цьому ефективні методи одержання очищеної питної води.

Іонний обмін

Головним очищаючим компонентом методу іонного обміну є іонообмінні смоли. Це сітчасті полімери, в яких є хімічні зв’язки з іоногенними групами. Іонообмінні смоли можуть мати різну структуру, а також ступені зшивки. У процесі дисоціації згаданих іоногенних груп у вихідній воді утворюється пара іонів. Один елемент із пари зафіксований на полімері, інший — рухливий у розчині, він своєю чергою може обмінюватися іонами однойменного заряду, що знаходяться у розчині.

Цей метод отримання очищеної питної води відбувається на іонообмінних установках. Вони являють собою колонки, в яких знаходяться іонообмінні смоли. Існує два види іонообмінних смол:

  • катіоніти;
  • аніоніти.

Смоли-катіоніти змінюють водневий іон на катіони магнію (Мg²⁺), кальцію (Ca²⁺) та деяких інших. Смоли-аніоніти змінюють гідроксильний іон на аніони сульфату (SO₄²⁻), хлору (Cl⁻) та деяких інших. Якість одержаної води контролюється за допомогою електропровідності. Коли іонообмінна смола повністю виробить свій ресурс, електропровідність води зростатиме.

Апарати для очищення методом іонного обміну можуть мати окремі шари катіонітів та аніонітів або змішані. Колонкові апарати з окремими шарами складаються з двох послідовно розташованих колонок: одна з катіонітами, а друга з аніонітами. Колонкові апарати зі змішаними шарами складаються з однієї колонки, всередині якої міститься суміш із двох видів іонообмінних смол.

Вода подається до колонкового апарату знизу вгору. Розчин спочатку проникає через шар катіонітів, потім через шар аніонітів. Частинки смол, що потрапили у воду, відфільтровуються. За формою смоли бувають у вигляді волокон, гранул, стрічок, губчастих утворень. Після використання іонні смоли поміщаються в спеціальну сорбційну ванну, потім у промивну ванну, а також в регенеруючий бак і на відмивку.

Метод іонного обміну — класичний та економічний спосіб позбавити воду від солей та інших небажаних домішок. Всього 1 кг іонообмінної смоли здатний очистити щонайменше 1000 л вихідної води.

Зворотний осмос

Один із найпопулярніших методів отримання очищеної води. В його основі лежить мембранна технологія очищення, яка набула широкого застосування. Виникає резонне питання: що таке осмос та зворотний осмос?

Осмос — це перехід низькоконцентрованого розчину у висококонцентрований розчин через напівпроникну мембрану. У процесі цього явища завдання розчинника зрівняти концентрації солей у розчинах.

Зворотний осмос, виходячи з назви, йде у напрямку, протилежному осмосу. Висококонцентрований розчин солей під тиском переходить через напівпроникну мембрану в місце, де знаходиться чистий розчин. Спочатку зворотний осмос застосовувався для опріснення морської води, де міститься велика кількість солі. Згодом виявилося, що за допомогою цього методу можна отримувати питну воду, очищену від солей, бактерій та вірусів, механічних домішок.

Стандартна установка зворотного осмосу складається з наступних елементів:

  • насос високого тиску;
  • один перміатор або кілька;
  • блок регулювання режиму роботи.

Мембрана — центральна частина зворотноосмотичної установки. Матеріалами для мембрани зворотного осмосу служать ефіри целюлози (ацетати) чи поліефіри (найлон). Вона являє собою спіраль з декількох шарів у наступній черговості: шар, що подає воду, напівпроникна мембрана, водозбірний шар.

Технологічний процес полягає в таких етапах: вода під високим тиском подається з торця згорнутої зворотноосмотичної мембрани. Далі очищена вода проходить через полімерну плівку до водозбірного шару та подається у водозбірну трубку. В результаті очищення концентрат накопичується на звороті мембрани, потім відводиться в дренаж.

Електродіаліз

Цей метод очищення дозволяє видалити з вихідної води різні солі під дією електричного поля, а також за допомогою напівпроникних мембран. Селективні напівпроникні мембрани поділяються на два види: катіоніти та аніоніти. Перші, виходячи з назви, проникні тільки для катіонів, мають негативний заряд, другі — для аніонів, вони мають позитивний заряд.

Вихідна вода міститься у спеціальну ємність, яка розділена мембранами на три частини. Електричний струм діє на іони, та води притягуються до мембрани з протилежним зарядом. Селективні мембрани пропускають іони через себе, а не сорбують їх. Вони концентруються у сусідніх резервуарах, а в резервуарі знесолення залишається очищена питна вода.

Плюси та мінуси води, очищеної зворотним осмосом

Оскільки якість води, яка надходить у наші квартири та будинки, залишає бажати кращого, люди стали шукати рішення очищення цієї води. Оптимальний варіант сьогодні — це питна вода з доставкою додому. Серед усієї різноманітності типів питної води — очищена вода є найбільш доступною. Найпопулярнішим методом очищення води є зворотний осмос. Однак думка щодо такої води розділилися: одні вважають воду, отриману із застосуванням зворотного осмосу оптимальною для щоденного пиття та приготування їжі, інші стверджують, що вона позбавлена ​​всіх корисних компонентів і зовсім непридатна для вживання.

Обидві групи людей наводять небезпідставні аргументи на свою користь. Ви маєте право самостійно для себе визначити до якої групи приєднатися. Багато хто плутає очищену воду з дистильованою, проте це два різні види. Дистильована вода еталонна, вона позбавлена ​​будь-яких домішок, тоді як в очищеній воді залишається невелика кількість мінералів і солей. Цей факт спростовує думку, що очищена вода мертва і не здатна відновлювати дефіцити в організмі.

Також існує думка, що очищена зворотноосмотична вода не має смаку, що її неприємно пити. Так можуть говорити тільки ті люди, які звикли пити водопровідну або бюветну воду, яка багата на солі, мінерали та інші менш корисні компоненти. Як правило, у таких водах перевищена концентрація цих речовин. Вони надають смаку воді, але при цьому можуть негативно впливати на організм людини: порушувати водно-сольовий баланс і роботу внутрішніх органів. Спробуйте бутильовану очищену воду та дослідним шляхом визначте для себе всі плюси та мінуси.

Очищена вода: користь для людини

Дотримання водного балансу може бути профілактикою багатьох серйозних захворювань. Дуже важливо протягом дня пити достатню кількість води. Коли ви відчуваєте спрагу, значить організм зневоднений і йому потрібна волога для подальшого нормального функціонування. Щоб вода виявила свої цілющі властивості, вона має бути якісною, відповідати нормам питної. Очищена вода у пляшках має сертифікати якості, її можна пити щодня без обмежень. Користь очищеної води для людини:

  • підтримує водний баланс;
  • налагоджує травлення;
  • виводить токсини та шлаки;
  • покращує кровообіг;
  • прискорює метаболізм;
  • покращує стан шкіри, волосся, нігтів.
Очищена вода для пиття

Очищена вода при достатньому та регулярному вживанні проявляє свої корисні властивості

Висновок

Очищена вода — оптимальне рішення на кожний день. Бутильована очищена вода коштує дешевше за інші типи води, при цьому вона підходить не тільки для пиття в сирому вигляді, але і для приготування страв, напоїв, використання в побутових цілях. Якщо ви сумніваєтеся у користі очищеної питної води, то чергуйте її з природною: артезіанською або мінеральною. На сайті «Аквагід» широкий асортимент очищеної та інших видів питної води у бутлях 18,9 л. Скористайтеся відповідним фільтром та виберіть одну з доступних пропозицій у вашому місті.

Питання та відповідь

Де використовується очищена вода?

Очищена вода використовується у фармацевтиці для виготовлення лікарських препаратів, на різних виробництвах. Також очищена вода використовується як питна, її можна пити в сирому вигляді використовувати для приготування страв, гарячих і холодних напоїв, в побутових цілях.

Чим відрізняється очищена вода від дистильованої води?

Бутельована очищена вода — це досить активне середовище, після очищення в ньому залишається невелика кількість мінералів та солей. Дистильована вода — це еталонний варіант, в ній відсутні будь-які домішки.

Як перевіряють очищену воду?

Для перевірки якості очищеної води проводять лабораторні дослідження, які дозволяють встановити наявність у складі відновлювальних речовин, хлоридів, сульфатів аміаку, кальцію, вуглецю діоксиду, нітратів, нітритів, важких металів. Також дослідження визначають pH води, сухий залишок, мікробні показники.

Чому корисно пити очищену воду?

Щоденне вживання очищеної води підтримує водний баланс, насичує клітини вологою, що дозволяє організму нормально функціонувати. Ефект досягається лише при регулярному вживанні.