Чиста вода — це незамінний ресурс, без якого перестане існувати все живе на нашій планеті. Але далеко не будь-яку воду можна пити людині. Усього 3 % води землі є прісними та лише 1 % можна використовувати в якості питної. Сьогодні гостро стоїть проблема чистої води, навіть для очищення природної води, яка на перший погляд здається кришталево чистою, потрібний багатоступінчастий технологічний процес. Існує три основні види води природного походження: артезіанська, мінеральна та джерельна. У цій статті ми поговоримо про джерельну воду, про всі її переваги та можливі недоліки.

Джерело: визначення та види

Що таке джерело? Це природне родовище води, яке утворюється в результаті розлому шарів ґрунту. Вода із підземних басейнів виходь на поверхню землі. Поява джерела зумовлено особливостями рельєфу певної місцевості або усуненням ґрунтових шарів землі. Тому джерела через деякий час можуть зникнути з колишнього місця, оскільки шар землі знову змістився та перекрив шлях виходи підземним водам.

У давнину, задовго до появи будь-яких технологій, люди пили воду з джерела у сирому вигляді та готували на ній їжу. З цього можна зробити висновок, що джерельна вода нешкідлива для організму людини. Однак потрібно враховувати негативний вплив техногенних факторів, які забруднюють ґрунтові води, зокрема і джерела. Сьогодні пити воду з джерела можна тільки в тому випадку, якщо воно розташоване в екологічно чистій місцевості, на території заповідників, далеко від промислових підприємств або іншої руйнівної діяльності людини.

Джерела бувають трьох видів:

  1. Верховодні. Поклади води знаходяться близько до поверхні землі (від 2 метрів завглибшки). Кількість цих покладів змінюється залежно від пори року. Ґрунтові джерела можуть замерзати та розморожуватися внаслідок перепаду температур. У такій воді через безпосередню близькість до навколишнього середовища міститься найбільше різних забруднювачів: механічних домішок, хвороботворних бактерій, шкідливих хімічних елементів тощо.
  2. Ґрунтові. Це джерела, що наповнюють колодязі, тобто вони знаходяться на глибині 30-40 метрів під землею. Такі води можуть утримуватися у ґрунті або виходити через джерела. У складі цієї води досить багато піску, глини, суглинку. Вони слабо циркулюють, але при цьому покривають велику площу під землею.
  3. Міжпластові. Басейни з водою знаходяться між двома водостійкими шарами глибоко під землею. Джерело може бути на глибині від 100 м до кількох кілометрів. Вода під кількома шарами ґрунту надійно захищена від негативного впливу навколишнього середовища, вона найчистіша і містить корисні для організму солі та мінерали.
Утворення джерельної води

Схема утворення підземних вод

Ознаки джерельної води

За деякими критеріями можна визначити, чи є вода джерельною чи ні. Основні ознаки джерельної води:

  • Температура. Джерельні ключі класифікують за температурним режимом на термальні та холодноводні. Низька температура не дає розвиватися хвороботворним бактеріям у рідинному середовищі. Холодноводна джерельна вода легше засвоюється організмом людини, так само нею простіше вгамувати спрагу.
  • Органолептичні властивості. Вода з джерела має бути прозорою, безбарвною, не мати запаху, при цьому мати приємні смакові якості.
  • Зміст мінералів. Вода може бути прісною та мінеральною. Невелика кількість мінералів і солей у складі може покращити здоров’я людини, але висока концентрація цих речовин здатна навпаки зашкодити йому.
  • Наявність газоподібних елементів. Найчастіше мається на увазі вміст та концентрація розчиненого кисню у воді. Чим його більше, тим така вода корисніша.

Склад джерельної води

Хімічний склад джерельної води безпосередньо залежить від глибини залягання водоносних горизонтів, а також від складу гірських порід, з якими вона стикається, а також ґрунтових шарів, через них вода проникає і природним чином фільтрується.

Неглибокі родовища джерельної води схильні до різних забруднень, особливо якщо поруч проживають люди або розташоване якесь промислове виробництво. Сьогодні набагато складніше знайти істинно чисте родовище джерельної води, безпечне для здоров’я людини. Як правило, вони розташовані в екологічно чистій місцевості, довкола них часто будують пансіонати, санаторії, оздоровчі центри. Деякі джерела можуть охоронятись на рівні держави.

Експерти в галузі вивчення водних ресурсів встановили, що джерело, яке бере початок в межах міста, вже не є чистим і безпечним для здоров’я людини. Це пов’язано з тим, що ключова вода змішується зі стоковими потоками в рамках міських систем і таким чином потрапляють до неї:

  • хвороботворні бактерії та віруси;
  • важкі метали;
  • продукти технічної переробки.

Ті джерела, які знаходяться далеко від розгорнутої діяльності людини, завжди чисті, мають корисні властивості. Якщо ви знаходитесь в екологічно чистій місцевості та хочете скуштувати воду з невідомого джерела, то ми не рекомендуємо це робити. Щоб переконатися у якості та чистоті води, необхідно спочатку зробити хімічний аналіз у лабораторії. Тільки після висновку експертів, джерельну воду з невідомого джерела можна пити та використовувати для приготування їжі.

Як і деякі інші види природної води, у воді з джерела містяться корисні для організму мінерали та солі. У складі джерельної води є такі хімічні елементи:

  • Натрій (Na) — розширює судини, регулює обмін речовин;
  • Кальцій (Ca) — зміцнює кісткову тканину, емаль зубів, покращує згортання крові;
  • Калій (K) — покращує кровообіг;
  • Магній (Mg) — сприяє кращому засвоєнню білків, вуглеводів, фосфору, знижує рівень збудливості центральної нервової системи, посилює відтік жовчі, знімає спазми, покращує моторику кишечника;
  • Хлориди (основний елемент та приставка Cl) — підтримують водно-сольовий баланс організму.
Хімічний склад джерельної води

У складі джерельної води містяться хімічні елементи, корисні для людини

Всі ці хімічні елементи містяться в оптимальній, збалансованій кількості. За складом джерельна вода найближче до чистої питної води, очищеної спеціальним фільтром, який спочатку видаляє всі забруднення, а потім штучно збагачує мінералами. Звичайно, природна джерельна вода корисніша, ніж вода, яка була збагачена штучно.

Джерельна вода: переваги та недоліки

Про користь джерельної води знає багато хто, але чим це зумовлено? Основні переваги ключової води:

  • Має збалансований фізико-хімічний склад, також у джерельній воді відсутні хвороботворні бактерії та інші шкідливі домішки.
  • Не вимагає додаткової фільтрації, хлорування, озонування чи очищення будь-яким іншим штучним методом. Вона фільтрується природним чином, проходячи через гравій та пісок.
  • Добре засвоюється організмом людини, завдяки природній структурі.
  • Наявність великої кількості розчиненого кисню у складі позитивно впливає на здоров’я людини, тонізує та надає сили.

Попри цілий список переваг, джерельна вода має ряд недоліків, серед них:

  • Схильність до негативного впливу навколишнього середовища. На склад джерельної води впливає хімічний склад ґрунту, глибина залягання басейнів.
  • Знаходяться у важкодоступних місцях, що ускладнює людині видобуток води з джерела для щоденного поновлення водного балансу.
  • Слабкий напір ключа (не зрівняється зі звичним напором з-під крана), потрібно багато часу, щоб набрати невелику кількість води.
  • Не підлягає тривалому зберіганню. Температура джерельної води не перевищує +6 °C, така низька температура не дозволяє розмножуватися хвороботворним бактеріям. Коли вода виходить на поверхню землі, вона втрачає корисні властивості, стає сприятливим середовищем для розвитку різних мікроорганізмів.

Вплив джерельної води на людину

Доведено, що природна вода позитивно впливає на організм людини, оздоровлює її. Ключова вода також має цілющі властивості. Позитивний вплив джерельної води зумовлений хімічним складом. Залежно від джерела, склад може бути різними, а отже, і різним чином вливає на людину. Так, наприклад, вживання джерельної води з одного джерела здатне вирішити проблеми з роботою ШКТ, з іншого — нормалізувати роботу нервової системи тощо.

Загалом можна виділити таку користь від вживання джерельної води:

  • покращує кровообіг;
  • знижує артеріальний тиск;
  • запобігає захворюванням серцево-судинної системи;
  • загоює відкриті, гнійні рани;
  • покращує стан шкіри;
  • нормалізує роботу ЦНС;
  • нейтралізує больовий синдром;
  • допомагає при мігренях;
  • покращує роботу опорно-рухового апарату;
  • нормалізує роботу ШКТ;
  • допомагає при лікуванні інфекційних захворювань, дерматитів.

Джерельну воду не тільки п’ють у сирому вигляді. Косметологи рекомендують також вмиватися нею. Оскільки вода має бактерицидний та знезаражуючий ефект, вона усуває висипання на шкірі та запобігає появі нових. Іноді призначають ванни з джерельною водою, якщо йдеться про ураження шкіри по всьому тілу. Джерельна вода дуже корисна для здоров’я людини. Спробуйте регулярно пити цей тип води та відчуйте всю користь води з джерела.

Чи може джерельна вода негативно вплинути на організм? Відповідь — може, якщо пити воду з неперевірених джерел, особливо якщо вона залягає на невеликій глибині. Близьке розташування джерела до землі це великий ризик зараження різними забруднювачами: хвороботворними бактеріями, вірусами, іншими сторонніми елементами. Значно погіршується якість джерельної води, якщо джерело знаходиться у безпосередній близькості до хімічних заводів, промислових підприємств. Внаслідок їхньої діяльності, у воду можуть потрапити такі шкідливі речовини:

  • нітрати;
  • пестициди;
  • ціаніди;
  • свинець;
  • миш’як;
  • ртуть;
  • нафтопродукти тощо.

Крім перелічених шкідливих речовин, у воді можуть бути патогени, які провокують отруєння та розвиток важких патологій. Звертаємо вашу увагу, що навіть із перевірених джерел украй не рекомендується пити воду в період весняного повноводдя, осінньої повені. У цей час ґрунтова вода містить найвищу концентрацію шкідливих для організму домішок, які просочуються крізь розм’якшені вологою шари ґрунту.

Питна джерельна вода

Доведено позитивний вплив питної джерельної води на організм

Як вибрати бутильовану джерельну воду

Сучасний ринок бутильованої продукції кишить різними брендами та типами води. Серед такої різноманітності важливо не заплутатися і вибрати чисту, якісну питну воду. Несумлінні виробники можуть дурити споживачів і видавати звичайну водопровідну воду за цілющу джерельну, адже друга коштує на порядок вище. Декілька порад, як правильно вибирати бутильовану воду з джерела:

Крок 1

Тара, в яку розлита ціла вода, має товарний вигляд, без явних ознак деформації.

Крок 2

Етикетка добре продрукована і надійно приклеєна, слова легко читаються, написані без помилок і не містять незрозумілих знаків, символів.

Крок 3

На етикетці описаний хімічний склад джерельної води, місцезнаходження джерела, глибина залягання, адреса потужностей виробництва та інша корисна інформація.

Крок 4

При зовнішньому огляді вмісту пляшки/пляшки відсутній осад.

Крок 5

Наявність позначки «вища категорія» говорить про природне походження води, якщо вона відсутня, це привід засумніватися в якості обраної води.

Умови видобутку та зберігання джерельної води на виробництві насамперед впливають на якість та корисні властивості напою. Тому потрібно віддавати перевагу торговим маркам, які мають відповідну сертифікацію та успішно зарекомендували себе на ринку. Сайт «Аквагід» працює лише з перевіреними постачальниками. У нас ви знайдете повний список операторів по доставці джерельної води в бутлях 18,9 л з доставкою додому або в офіс.

Зберігання джерельної води у бутлях

Щоб джерельна вода зберегла свої корисні властивості, її потрібно зберігати особливим чином. Правила зберігання води з джерела (зокрема бутельованої):

  • температура зберігання повинна бути досить низькою, тримайте воду в холодильнику, навіть при кімнатній температурі в ній починають розмножуватися хвороботворні бактерії;
  • не зберігайте воду у пластикових пляшках, полівінілхлорид при нагріванні виділяє отруйні речовини, які вбирає вода. Найкраще зберігати воду в стерилізованій скляній тарі або полікарбонатних бутлях — допустимий, але неідеальний варіант;
  • термін зберігання природної джерельної води не більше одного тижня, далі вона втрачає свої початкові цілющі та органолептичні властивості. Якщо йдеться про бутельовану воду, дотримуйтесь умов та термінів зберігання, зазначених на етикетці.

Висновок

Справжнє диво природи — джерельна вода. Цей напій славиться своїми корисними та навіть цілющими властивостями. Жителі гірських регіонів, які щодня п’ють джерельну воду як питну, відрізняються довголіттям і довше зберігають молодий зовнішній вигляд. Проте слід пам’ятати: джерельну воду слід пити із надійних джерел. Якщо ви не знаєте складу та рівня забрудненості джерельної води, вона може завдати незворотної шкоди організму.

Сьогодні кожному українцю доступна бутельована джерельна вода. Вона видобувається з природних джерел, проходить додаткове очищення, якщо це необхідно, щоб відповідати всім нормам питної води. На сайті «Аквагід» ви можете замовити джерельну воду з доставкою. Пам’ятайте, що вода має свої корисні властивості лише при регулярному вживанні, тому заздалегідь подбайте про запас чистої джерельної води.

Питання та відповідь

Що таке джерельна вода?

Ключова або джерельна вода — природний вихід ґрунтових та глибших підземних вод на поверхню через розломи в гірських породах, ґрунтових шарах. Рівень мінералізації: прісна чи мінералізована вода. Якість джерельної води краще в тій місцевості, де ґрунт глинистий або кам’янистий, оскільки в ньому відсутні різні домішки.

Чи можна пити сиру воду з джерела?

Джерельна вода традиційно вважається дуже корисною для здоров’я, іноді їй навіть приписують цілющі властивості. Однак джерельну воду, особливо з неперевіреного джерела, не рекомендується пити у сирому вигляді. Кип’ятіння також не здатне усунути можливе забруднення. Перш ніж пити джерельну воду прямо із джерела, необхідно провести лабораторний аналіз та відповідним чином очистити її, щоб привести показники до норми питної.

Чи потрібно кип’ятити воду з джерела?

Природна фільтрація, яку проходить джерельна вода, дозволяє не кип’ятити воду. Тим більше, що при нагріванні вода втрачає більшу частину корисних мікро- та макроелементів, руйнуються інші органічні сполуки та утворюються шкідливі речовини, які можуть зашкодити здоров’ю людини. Тому воду із перевіреного джерела кип’ятити не потрібно.

Чим водопровідна вода відрізняється від джерельної?

Якщо порівнювати з водопровідною водою, то вода з джерела жорсткіша, вона містить невелику кількість фторидів, при цьому в меншій кількості натрію і калію. У джерельної води приємніші смакові якості, у ній не відчувається запах хлору, вона безбарвна, неможливо прозора.

Чому вода у джерелі дуже чиста?

У джерельної води завжди низька температура, вона перевищує +6 °C. У такій воді не здатні розмножуватися бактерії та інші мікроорганізми, тому вона дуже чиста. Щоб джерельна вода довше зберігала свої корисні властивості та чистоту, її слід зберігати у холодильнику, бажано у скляній стерилізованій тарі, щоб не провокувати розмноження патогенів.