Мінеральна вода — це природний тип води, що походить із ґрунтових вод або водоносного горизонту. Мінеральна вода виходить на поверхню землі через ключ або свердловину. Вона природно насичується мінералами та іншими компонентами, які сприятливо позначаються на здоров’ї людини. Сьогодні мінеральна вода у бутлях 18,9 л доступна кожному. Ви можете замовити потрібний об’єм мінеральної води з доставкою додому або в офіс. Скористайтеся фільтром на сайті та замовте відповідний бренд мінеральної води, доступний у вашому місті.

Джерело мінеральної води

Джерело мінеральної води тісно пов’язане з таким явищем як колообіг води в природі. Своєю чергою, він має дві основні стадії:

  1. Проникнення дощової води в ґрунт, тобто насичення ґрунтових вод. Дощова вода або талий сніг проникає у шари землі через пори, внаслідок чого утворюються розриви в підстилаючому ґрунті.
  2. Волога просочується вниз у так звану колекторну породу, тобто безпосередньо у водоносний горизонт.

У природі є різні види водоносних горизонтів. Умовно їх можна розділити на дві основні категорії:

  1. Ґрунтові води. У цьому горизонті вода тече вільно насиченому шарі ґрунту.
  2. Артезіанський обрій. Тут вода знаходиться під великим тиском, який викликається особливими геологічними умовами. Поклади води затиснуті між двома водостійкими пластами — можна провести аналогію з трубопроводом високого тиску, його призначенням є подача води з греблі ГЕС до турбін.

Як природна вода стає мінеральною? Перебуваючи під землею, вона взаємодіє з гірськими породами, її температура змінюється, також змінюється концентрація розчинених газів. Головним чином на хімічний склад мінеральної води впливає склад гірської породи, з якою вона взаємодіє. Існують класифікації мінеральної води за загальною мінералізацією, тобто за вмістом мінеральних речовин, а також переважаючими солями. Докладніше про види цього типу питної води далі.

Джерело мінеральної води

Джерело природної мінеральної води

Види мінеральної води

Багато людей не знають про існування різних видів мінеральної води. Усі вони мають різний склад і по-різному впливають на організм людини. Уважно вивчіть інформацію, подану нижче, щоб зрозуміти, який сольовий склад підійде саме вам. Якщо ви не знайшли відповідь на це запитання, краще проконсультуватися з лікарем, щоб не нашкодити своєму здоров’ю.

Класифікація за загальною мінералізацією

Залежно від загальної мінералізації мінеральні води бувають:

  • прісні (до 1 г/л включно);
  • слабомінералізовані (більше 1 до 2 г/л включно);
  • маломінералізовані (більше 2 до 5 г/л включно);
  • середньомінералізовані (більше 5 до 10 г/л включно);
  • високомінералізовані (більше 10 до 15 г/л включно).

Прісні, слабо- та маломінералізовані води присутні переважно в гірських регіонах, де просочування в ґрунт відбувається швидко (один рік і більше). Швидка інфільтрація пов’язана з низькою розчинністю гірської породи (метафорична або вулканічна порода, багата на низькорозчинні мінерали, наприклад, кварц) призводить до низького рівня мінералізації.

Середньо- та високомінералізовані води проходять довший шлях, вони десятки років знаходяться в одному водоносному горизонті, причому глибшому. Ці типи води мають у своєму складі високий вміст солей. Походження таких мінеральних вод пов’язане з вулканічною активністю або розчиненням високорозчинних мінералів, наприклад, калію, кальцію та інших.

Класифікація за призначенням

За призначенням виділяють такі види питних мінеральних вод:

  • столові — рівень мінералізації менше 1 г/л, концентрація біологічно активних речовин менша за встановлену норму; столові мінеральні води можна вживати здоровим людям без обмежень щоденно, тривалий період;
  • лікувально-столові — рівень мінералізації більше 1 до 10 г/л включно, концентрація біологічно активних речовин менша за встановлену норму або рівень мінералізації менше 1 г/л, але з перевищеною концентрацією біологічно активних речовин від встановленої норми; лікувально-столові мінеральні води можна вживати здоровим людям;
  • лікувальні — рівень мінералізації понад 10 г/л або менша мінералізація, але з перевищеною концентрацією біологічно активних речовин від встановленої норми; лікувальні води не рекомендовані як звичайне столове пиття.

Важливо! Тривале вживання лікувально-столових вод, а також вживання лікувальних вод без призначення може зашкодити вашому здоров’ю. Вживання таких вод без контролю може порушити водно-сольовий баланс в організмі та негативно вплинути на роботу внутрішніх органів. Не займайтеся самолікуванням, попередньо проконсультуйтеся з лікарем.

Класифікація за переважаючими солями

Класифікація питних мінеральних вод за переважаючими солями або за іонним складом:

  • гідрокарбонатні — рекомендовані людям, які ведуть активний спосіб життя, не дають накопичуватися молочній кислоті у м’язах. Цей тип води показаний людям, які страждають на цукровий діабет, хворобами нирок, деякими інфекційними захворюваннями. Гідрокарбонатні або лужні води протипоказані при гастриті, оскільки вуглекислий газ, що виділяється під час розпаду гідрокарбонатів, стимулює виділення шлункового соку;
  • сульфатні — покращують роботи печінки, лікують непрохідність кишечника, жовчнокам’яну хворобу, показані при ожирінні, цукровому діабеті. Категорично заборонено пити сульфатні мінеральні води підліткам і людям, які страждають від нестачі кальцію в організмі. Сульфати перешкоджають росту кісток, вони зв’язують кальцій, який людина отримує з їжею, у нерозчинні солі;
  • хлоридні — мають жовчогінний ефект, показані для нормалізації роботи органів травної системи. Хлоридні мінеральні води (категорично) протипоказані при підвищеному артеріальному тиску;
  • магнієві — надають седативний вплив на організм людини, допомагають впоратися зі стресом, нервовою напругою, перевтомлюваністю. Магнієві мінеральні води протипоказані людям, які мають схильність до розладу шлунка.
  • залізисті — сприятливо впливають на кровоносну систему, сприяють утворенню еритроцитів, підвищують рівень гемоглобіну в крові. Ефективні при недокрів’ї. Суворих протипоказань залізисті мінеральні води не мають.

Оскільки в природі рідко можна зустріти водні розчини з явною перевагою однієї солі, існують змішані типи питних мінеральних вод. Так, наприклад, широко поширені хлоридно-кальцієві води, вони покращують роботу серцево-судинної системи. Своєю чергою соляно-лужні води допомагають налагодити травлення та вилікувати хвороби шлунково-кишкового тракту, гіброкарботатно-магнієві води налагоджують обмін речовин. Характеристики питної мінеральної води різних брендів залежать від наявності та концентрації певних мікроелементів.

Для лікувального впливу того чи іншого виду особливе значення має реакція води (ступінь кислотності/лужності, яка виражається за величиною pH):

  • кислі води: pH=3,5-6,8;
  • нейтральні води: pH=6,8-7,2;
  • лужні води: pH=7,2-8,5 і більше.

Залежно від наявності та концентрації газів у складі, а також інших специфічних компонентів, мінеральні води поділяються на:

  • вуглекислі;
  • сульфідні;
  • азотні;
  • бромисті;
  • кремнисті;
  • йодисті;
  • миш’яковисті;
  • залізні;
  • радіоактивні та інші.

Способи видобутку

Є безліч способів видобутку мінеральної води. Вибір методу визначає тип горизонту, який необхідно розкрити. Вода із природних джерел водозабору найчастіше видобувається за допомогою наступних систем: водостічні колодязі, траншеї, дренажні галереї, субгоризонтальні свердловини, що буряться безпосередньо поруч із випуском природної води. Це, своєю чергою, дозволяє збільшити випуск, при цьому захистити саме джерело. Якщо мінеральна вода залягає у глибших водоносних горизонтах, то для її видобутку бурять колодязі.

Свердловина для видобутку мінеральної води

Облаштування свердловини для видобутку та виробництва мінеральної води

Корисні властивості мінеральної води

Природна мінеральна вода є чистою, вона видобувається з підземних джерел, які надійно захищені від негативного впливу навколишнього середовища. Цей тип води містить солі, мінерали та інші біологічно активні речовини. Користь та можлива шкода мінеральної води визначається її хімічним складом. Вище були описані протипоказання до вживання того чи іншого виду води.

Корисні властивості мінеральної води незаперечні, оскільки вона багата на різні мікроелементи. Цей тип води здатний вилікувати ряд захворювань, пов’язаних з роботою шлунково-кишкового тракту, він виводить шлаки та токсини, допомагає у боротьбі із зайвою вагою, відновлює фізичні сили та загалом тонізує організм людини. Щоб мінеральна вода виявила свої позитивні властивості, її слід приймати особливим чином. Так, наприклад, для лікування захворювань шлунка та дванадцятипалої кишки, рекомендується пити воду за 10-15 хвилин до їди. Для лікування бронхіту воду рекомендують злегка нагріти та пити теплу. Крім цього, мінеральна вода має такі корисні властивості:

  • зміцнює імунний захист;
  • підвищує гемоглобін у крові;
  • відновлює кислотно-лужний баланс;
  • зміцнює нервову систему;
  • покращує стан шкіри, волосся, нігтів;
  • зміцнює кістки, зубну емаль;
  • покращує роботу головного мозку;
  • регулює роботу печінки, нирок;
  • омолоджує організм.

Мінеральна вода з газом

Мінеральна вода буває газованою від природи або штучно. Наявність вуглекислого газу в такій воді дозволяє довше зберегти її корисні властивості, оскільки він перешкоджає попаданню в пляшку кисню. Здоровим людям рекомендовано пити природну газовану гідрокарбонатну мінеральну воду. Людям, які страждають на гастрит та інші захворювання травної системи категорично протипоказано пити воду, а також інші напої з вуглекислим газом. Якщо ви все ж таки хочете випити газованої мінеральної води, то налийте її в склянку і дочекайтеся, поки газ повністю вийде. Прискорити процес можна активним перемішуванням води ложкою.

Українські мінеральні води

Україна славиться великою кількістю курортів, розташованих на джерелах мінеральної води. На території цієї країни налічують понад 500 різних мінеральних джерел із різним рівнем популярності. В Україні для кожного знайдеться мінеральна вода до смаку. Далі докладніше про основні джерела, а також про бренди бутильованої води, яку можна зустріти на полицях магазинів.

У Львівській області найбільше джерел мінеральної води, їх близько сотні. Найбільш популярні курорти: Трускавець, Моршин, а також Східниця.

Основні мінеральні джерела для пиття у Трускавці:

  • «Нафтуся» — загальна мінералізація слабка, належить до типу гідрокарбонатно-кальцієво-сульфатно-магнієвих вод, крім цього вона містить нафтову органіку, з її допомогою лікують захворювання сечовивідних шляхів.
  • «Марія» — загальна мінералізація середня, належить до типу хлоридно-сульфатно-натрієвих вод, газована природним способом. Також ця вода містить залізо, кремній, що активно використовується для лікування хвороб травної системи;
  • «Софія» — загальна мінералізація висока, належить до типу хлоридно-натрієво-кальцієво-магнієвих вод. Вона також використовується для лікування хвороб травної системи.

У Моршині три популярні лікувальні джерела мінеральних вод:

  • №1 — хлоридно-сульфатно-натрієво-калієво-магнієва вода, показана при захворюваннях ШКТ;
  • №4 — має низьку загальну мінералізацію, належить до типу гідрокарбонатно-кальцієвих вод. Джерело розливу бутильованої мінеральної води «Моршинська», має оптимальний склад мінералів;
  • №6 — калієво-магнієва вода з низьким вмістом хлориду натрію, застосовується при захворюваннях ШКТ.

Курорт Східниця має близько 38 мінеральних джерел, при цьому лише 10 з них доступні для пиття. За складом місцеві мінеральні води схожі на ту, що розливають у Трускавці, Моршині.

У Закарпатській області також є водні курорти. Одним із найвідоміших є Шаяни. На цьому курорті поширені гідрокарбонатно-натрієві води, вони показані при порушеннях роботи травної системи, а також хлоридно-карбонатні води, які застосовуються для лікування урологічних захворювань.

Українські мінеральні бутильовані води

На території України популярні такі мінеральні води:

  • «Миргородська» — видобувається на території Полтавської області, належить до типу хлоридно-сульфатно-натрієвих вод.
  • «Моршинська» — видобувається на території Львівської області, мінеральна вода за походженням, вона відповідає стандартам питних вод, чудово підходить для щоденного вживання.
  • «Лужанська» — видобувається на території Закарпатської області, належить до типу гідрокарбонатно-натрієвих вод, містить невелику кількість бору. Часто цю воду порівнюють із популярним брендом «Боржомі». Є два різновиди: «Лужанська-4» та «Лужанська-7», джерела розташовані на відстані 400 метрів. «Лужанська-4» містить у складі велику концентрацію Са (кальцію), Mg (магнію), «Лужанська-7» містить більше Zn (цинку), В (бору), а також Br (брому), Fe (заліза), Ва (Барію). Концентрація цих елементів значно перевищує допустимі норми.
  • «Поляна Квасова» — видобувається поблизу джерела «Лужанська», також належить до типу гідрокарбонатно-натрієвих вод, у складі значно менше Са (кальцію), Mg (магнію), при цьому більше В (бору).

Також на територію України імпортують мінеральну воду таких відомих брендів, як «Боржомі» та «Архиз». Мінеральна вода «Боржомі» належить до типу гідрокарбонатно-натрієвих вод, що розливається в Грузії (територія заповідника). Це столово-мінеральна вода, її рекомендують пити для нормалізації травлення.

Вода «Архиз» — це гірська тала вода, що має слабку загальну мінералізацію. Належить до типу столово-мінеральних вод, має гідрокарбонатно-магнієво-натрієво-кальцієвий хімічний склад. Цю мінеральну воду розливають у Карачаєво-Черкесії (Росія) біля заповідника. Воду «Архиз» можна придбати на нашому сайті у зручній тарі 18,9 л.

Асортимент мінеральних вод

Асортимент мінеральних вод в Україні

Як вибрати правильну мінеральну воду

Купуючи мінеральну воду, уважно вивчіть етикетку. Ви вже знаєте, що за словом «мінеральна» може ховатися напій природного походження або вода, яка була штучно збагачена мінералами в умовах лабораторії. Варто зазначити, що штучно мінералізована вода не зашкодить здоровому організму, але й особливої ​​користі не принесе.

Крок 1

Етикетка «правильної» мінеральної води повинна містити таку інформацію: місце походження (місце розташування джерела), номер джерела або свердловини, вид, хімічний склад, умови зберігання.

Крок 2

Також звертайте увагу на якість тари та етикетки. Віддавайте перевагу мінеральній воді у скляних пляшках — це найбезпечніший матеріал для її зберігання, який ніяк не вплине на її властивості. Якщо йдеться про питну мінеральну воду в бутлях 18,9 л, вона повинна зберігатися в спеціальній полікарбонатній тарі. Пластикові бутлі в процесі нагрівання можуть виділяти шкідливі речовини, що залишаються у воді.

Висновок

Мінеральна вода за дотримання правил вживання здатна покращити здоров’я людини. Якщо ви ведете активний спосіб життя, важко працюєте фізично чи розумово, то вам просто необхідно поновлювати водний баланс, а також дефіцити корисних мікро- та макроелементів. Для цього оптимально підійде природна вода. Для щоденного вживання підійде столово-мінеральна вода, яку сьогодні можна купити в Україні в бутлях 18,9 л і не тільки. На сайті ви знайдете однойменний фільтр, який покаже всі доступні пропозиції доставки мінеральної води у вашому місті.

Питання та відповідь

Звідки береться мінеральна вода?

Вона виходить на поверхню землі із тріщин у гірських породах. Проте найчастіше її добувають із товщі землі за допомогою насосного обладнання, шляхом буріння свердловин. Також існує штучно мінералізована мінеральна вода. Це очищена вода, яка насичується мінералами у лабораторних умовах.

Яку мінеральну воду можна пити?

Найбезпечніший варіант для здоров’я людини — це їдальня мінеральна вода. Це очищена питна вода з природних джерел, багата мінералами та солями. Вміст солей у їдальні мінеральної води не перевищує 1 г/л, тому її можна пити всім людям щодня у необмежених кількостях.

Що буде, якщо щодня пити мінеральну воду?

Щодня протягом тривалого періоду можна пити лише столово-мінеральну воду. Лікувально-столові води допускається вживати здоровим людям як їдальня питися нерегулярно або нетривалий період. Щоденне вживання мінеральної води з великою кількістю солей може призвести до порушення водно-сольового балансу, утворення каменів у нирках.

Чому не можна пити мінеральну воду із газом?

Вуглекислий газ, що міститься в газованій мінеральній воді, дратує слизову оболонку шлунка, стимулює виділення та агресивність соляної кислоти, провокує здуття, порушує моторику кишечника. Негативний вплив мінеральної води з газом надає регулярність вживання, умови, хімічний склад та якість напою.

Чим мінеральна вода корисна?

Корисні властивості мінеральної води залежать від виду, концентрації та співвідношення хімічних елементів. Хлоридно-кальцієва мінеральна вода корисна для серцево-судинної системи, соляно-лужна показана при хворобах шлунково-кишкового тракту, гідрокарбонатно-магнієва налагоджує обмін речовин.