Не всі мінеральні води можна пити щодня без шкоди здоров’ю. Ми часто чуємо, що мінеральні води використовуються в рамках санаторного лікування та вважаємо, що краще не призначати собі таку воду самостійно. Але це твердження правильне лише частково. Річ у тому, що існує кілька різновидів мінеральних вод, один з яких — столова або столово-мінеральна. Далі докладніше про цей тип води та як вибрати відповідну столово-мінеральну воду.
Джерелом мінеральних вод є водоносні горизонти, що знаходяться глибоко під землею. Цей тип води виходить на поверхню через щілини, розколи в гірській породі або видобувається бурінням свердловин. У складі мінеральної води висока концентрація мінеральних солей, і навіть інших речовин, які можуть поліпшити чи погіршити здоров’я. Деякі мінеральні води настільки концентровані, що їх категорично заборонено пити без попереднього очищення.
По суті, будь-яку природну воду можна назвати мінеральною, адже в них містяться солі та мінерали, які потрапляють туди із водостійких шарів. Існує кілька класифікацій мінеральних вод. За рівнем загальної мінералізації, тобто за кількістю вмісту розчинених речовин, мінеральні води діляться на: прісні, маломінералізовані, слабомінералізовані, середньомінералізовані та високомінералізовані. За призначенням мінеральні води класифікують так:
Концентрація мінеральних речовин становить не більше 1 г на літр розчину. Така вода абсолютно нешкідлива для людини. Вона стимулює роботу травної системи, при цьому не має лікувальних властивостей. Столову або столово-мінеральну воду можна пити в будь-якій кількості, вона не має обмежень за віком або наявністю будь-яких захворювань.
Столову воду рекомендується пити у сирому вигляді або використовувати для приготування холодних напоїв. На ній не варто готувати їжу або заварити чай, каву. При кип’ятінні солі, що у складі, можуть випадати в осад або утворювати шкідливі для організму сполуки. Таким чином, збільшується навантаження. Також вживання кип’яченої столової води може призвести до утворення каменів у нирках.
У лікувально-столовій воді концентрація мінеральних речовин становить 1-10 г на літр розчину. Лікувально-столова вода може мати менший рівень мінералізації, але при цьому містити більшу кількість таких біологічно активних компонентів, як залізо, йод, кремній, бор, миш’як та інші. Цей вид мінеральної води п’ють для профілактики різних захворювань, іноді використовують як столове пиття.
Важливо! Столово-мінеральну воду не можна пити у необмеженій кількості та протягом тривалого часу. Це може призвести до порушення водно-сольового балансу, загострення хронічних захворювань. Якщо хочете пити лікувально-столову воду постійно, необхідно, щоб склад і курс підібрав лікар.
Концентрація мінеральних речовин у лікувальній воді досягає 10 і більше грамів на літр розчину. Крім того, до цього типу відноситься вода, що містить наступні біологічно активні речовини у великій кількості: залізо, йод, бор, фтор, сірководень та інші. Лікувальні води продаються в аптеках, їх рідко можна зустріти на полицях звичайних магазинів. Перед вживанням потрібна консультація лікаря. Якщо фахівець призначив вам курс лікувальних вод, то гарною альтернативою бутельованій воді стане вода безпосередньо із джерела у рамках санаторного лікування.
Найпоширенішими видами є столові та лікувально-столові мінеральні води. Тепер ви знаєте всі відмінності між видами мінеральних вод і легко зможете вибрати підходящий напій. Однак у магазинах часто можна зустріти газовану мінералку і виникає резонне питання: чи можна пити таку воду, щоб не зашкодити здоров’ю.
Деякі мінеральні води газовані від природи, а деякі виробники газують її штучно. Штучна газація допомагає довше зберегти корисні властивості води, оскільки вона перешкоджає попаданню кисню всередину бутля і як наслідок руйнуванню корисних компонентів. Проте газовану воду можна пити не всім. За наявності захворювань шлунка не рекомендується пити мінеральну воду із газом. Двоокис вуглецю буде подразнювати стінки шлунка, провокуватиме здуття та інші дискомфортні відчуття. Як правило, столово-мінеральна вода для щоденного споживання йде без газу, її можна пити без обмежень.
Мінеральну воду з газом можна пити здоровим людям
Мінеральні води є складними розчинами, в них містяться різні речовини у формі іонів, молекул, газів. Оскільки мінеральна вода видобувається із водоносних шарів, які розташовані глибоко під землею, вона надійно захищена від забруднювачів та зберігає свій природний склад. Мінеральна вода з невеликою кількістю біологічно активних речовин належить до харчових продуктів, за високої концентрації цих речовин — до лікувальних продуктів.
Мінеральні води з невисоким рівнем мінералізації корисні людям, які проживають у бідних за кількістю мінералів регіонах. Такі води здатні заповнити дефіцити мінеральних речовин в організмі та не вдаватися за допомогою спеціальних дієтичних добавок. Нестача мінералів в організмі руйнує емаль і робить кістки пористими. Регулярне вживання столово-мінеральної води дозволить зміцнити зуби, кістки, запобігти розвитку такої хвороби як остеопороз.
Вода з вищим вмістом мінеральних речовин може бути засобом для профілактики або лікування різноманітних захворювань. Так, наприклад, лужна мінеральна вода розбавляє в шлунку кислоти й таким чином знижує їхню агресивність. Це захищає стінки шлунка при виразках, гастриті. Мінеральна вода з високою концентрацією магнію має проносний ефект, також він нейтралізує кислотне середовище, допомагає впоратися з печією.
Столова, а також інші види мінеральних вод покращує обмін речовин, знижує холестерин, допомагає боротися із зайвою вагою, регулює кислотно-лужний баланс, нормалізує випорожнення, загалом покращує роботу травної системи та нирок, так стверджують гастроентерологи.
Іноді мінеральна вода може використовуватися зовнішньо, наприклад, як ванна. Нею також роблять протирання, ополіскування, інгаляцію. Мінеральні солі, що містяться у воді, мають бактерицидний ефект, вони підсушують різні запалення на шкірі, загоюють рани, регулюють вироблення шкірного сала.
Правильне використання столової та інших видів мінеральних вод активізує імунний захист організму, покращує загальне самопочуття. При цьому важливо підібрати воду, яка не здатна вам нашкодити. Якщо ви сумніваєтеся у виборі мінеральної води, а це не дивно, адже їх існує безліч різновидів, проконсультуйтеся з сімейним лікарем.
Вода потрібна для нормального функціонування організму
Хімічний склад мінеральної води здатний як оздоровити, так і нашкодити роботі організму. При виборі води потрібно враховувати наявність протипоказань, також регулярність, з якої її слід пити. Якщо заздалегідь не проконсультуватися з лікарем, то можна завдати своєму здоров’ю необоротної шкоди. Особливо небезпечно для організму тривале вживання мінеральної води та за наявності хронічних захворювань.
БЕЗПЕЧНО для здоров’я пити тільки столово-мінеральну воду. Усі інші види можна пити лише з попередньою консультацією кваліфікованого лікаря.
Так, наприклад, магнієва мінеральна вода небезпечна навіть при невеликих конкрементах (скупченнях) у нирках, жовчному міхурі. Ця вода має сечогінну, жовчогінну властивість і може спровокувати рух скупчень, що відчувається людиною досить дискомфортно і навіть болісно.
Хлоридна мінеральна вода небезпечна за наявності гіпертонічної та жовчнокам’яної хвороби; сульфатна протипоказана до вживання підлітками, оскільки сульфати перешкоджають гармонійному формуванню кісткової тканини, а також за нестачі кальцію в організмі (остеопороз або інші пов’язані з цим явищем захворювання).
Мінеральні води також класифікують за переважаючими солями, якщо цих солей кілька і вони мають приблизно рівну концентрацію, то назва такої води може складатися з декількох слів, наприклад, гідрокарбонатно-кальцієво-сульфатно-магнієва мінеральна вода. У медицині поширене лікування різних захворювань з допомогою певних видів мінеральної води. Погодьтеся, лікування водою звучить безпечніше, ніж лікування таблетками чи уколами. Проте таке лікування є ефективним і здатним вилікувати наступні захворювання:
Попри те, що столово-мінеральну воду можна пити без обмежень, є кілька правил, які допоможуть отримати максимальну користь від цього напою:
Мінеральна вода використовується не лише у медицині. Цей напій ідеально підходить для приготування багатьох страв та напоїв. Мінеральна вода здатна покращити якість цих страв та по-новому розкрити їх смак. Наявність солей, лугу та вуглекислоти у складі, наприклад, здатне розм’якшити масло і зробити тісто більш пишним. Для приготування страв та напоїв допускається використання столово-мінеральної води з мінімальним рівнем мінералізації. Інші види мінеральної води можуть давати осад або утворювати шкідливі сполуки.
Що можна готувати на столово-мінеральній воді:
На мінеральній воді готують млинці та інші страви
Перше, на що потрібно звертати увагу при виборі мінеральної води — це склад, він обов’язково повинен бути вказаний на етикетці.
Ідеально, якщо на упаковці вказаний вид води: столова, лікувально-столова або лікувальна. Пам’ятайте, що пити без обмежень можна лише столово-мінеральну воду. Якщо на упаковці немає цієї інформації, проконсультуйтеся з лікарем з приводу обраної води. Він пояснить, чи підходить ця вода і як краще її приймати.
Вибрати відповідну воду також допоможуть органолептичні властивості. Зазвичай мінеральна вода безбарвна, але деякі її види можуть мати відтінок від жовтуватого до зеленого. Високомінералізована мінеральна вода відрізняється специфічним смаком та запахом. На ці параметри переважно впливає хімічний склад. Така вода може утворювати осад на дні пляшки.
Справжньою мінеральною водою вважається та, яка природно вийшла на поверхню землі або її видобули з артезіанської свердловини. Штучно виготовлений напій не вважається справжньою мінералкою. Звертайте увагу, щоб на етикетці було вказано джерело, його місцезнаходження, номер свердловини та тому подібна інформація.
Ідеальним варіантом на кожен день для поповнення дефіцитів мінералів стане столово-мінеральна вода. Її можна пити тривалий час без ризику здоров’ю. Мінеральна вода зберігається від 3 місяців до 1,5 років за дотримання умов зберігання (температура навколишнього середовища не вище 20 °C). У скляній тарі мінеральна вода може зберігатись до двох років. Газовані води після відкриття рекомендується зберігати у холодильнику.
У столово-мінеральної води немає протипоказань до вживання. Її нарівні з артезіанською водою можна пити щодня, не боючись за своє здоров’я. Крім цього столово-мінеральну воду можна використовувати для приготування улюблених страв та напоїв. На сайті «Аквагід» ви знайдете повний каталог доступних операторів в Україні, які доставляють столово-мінеральну та інші види питної води з доставкою додому чи офісу. Якщо ви дбаєте про своє здоров’я, здоров’я своєї сім’ї, то не забувайте пити чисту, корисну воду та вчасно замовляти потрібну кількість бутлів.
Столова вода — прісна або низькомінералізована, вона призначена для щоденного столового пиття. Загальний рівень мінералізації такої води менше ніж 1 грам на літр розчину. Під мінералізацією мається на увазі вміст солей та мінеральних речовин, таких як кальцій, магній, сульфати тощо.
Лікувальна вода має високу загальну мінералізацію, понад 10 г розчинених солей на 1 літр розчину. Таку воду, на відміну від столової, не можна пити щодня. Перед початком вживання лікувальної води необхідно проконсультуватися з лікарем, безконтрольне її вживання може завдати серйозної шкоди організму.
Здоровим людям можна пити газовану воду, але у помірній кількості. За наявності захворювань шлунка, схильності до подразнення, рекомендується обмежити вживання будь-яких газованих напоїв, у тому числі звичайної води з газом. Вуглекислота, що міститься у такій воді, подразнює стінки шлунка та викликає дискомфортні відчуття.
Вибрати столову мінеральну воду нескладно серед усього різноманіття. Як правило, на етикетці має бути вказана належність води до категорії столової. Якщо цієї інформації немає, зверніть увагу на рівень мінералізації. Кількість розчинених солей має бути меншою за 1 грам на 1 літр.
Столово-мінеральну воду можна пити щодня тривалий період без обмежень. Лікувально-столові води можна пити протягом 2-3 тижнів для профілактики деяких хронічних захворювань, але краще перед цим проконсультуватися з лікарем. Курс та регулярність прийому лікувальних вод призначає спеціаліст.