Коли кулер для води виходить з ладу, це може стати справжнім випробуванням для його власника. Існує декілька причин чому кулер для води тече. У цій статті ми зібрали найпоширеніші причини та алгоритм дій, що робити у конкретній ситуації.

Основні причини чому кулер для води тече

Слід розуміти, протікання кулера — це не сигнал того, що обладнання остаточно зламалось. З великою ймовірністю, проблему можна вирішити простою діагностикою. Як це зробити, далі детально розповість Аквагід.

Пошкоджена пробка на бутлі

З самого початку потрібно перевірити одну з найпоширеніших проблем течі кулера — пробка на водному бутлі. Для цього виконайте наступні дії:

  1. Акуратно дістаньте бутель з бутелеприймача.
  2. Якщо всередині склянки бутелеприймача велика кількість води, то ви знайшли причину течі.

Рішення: замініть пробку на бутлі для води. Ви можете встановити одноразову пробку, або купити багаторазову кулерну пробку, яка прослужить довгі роки.

Знос бутля для води

Ще одна популярна причина чому кулер для води тече — протікає бутель, тобто сама місткість де зберігається питна вода. Оскільки бутлі багаторазові, вони зношуються, з часом можуть утворюватись мікротріщини, які і є причиною протікання. Що робити в цьому випадку:

  1. Зніміть бутель з тримача.
  2. Якщо ви так само бачите велику кількість води всередині склянки, при цьому кулерна пробка в порядку, то причина течі кулера — бутель.

Рішення: замініть бутель для води. Це можна зробити безпосередньо в компанії, яка здійснює вам доставку води, або купити новий бутель 19 л або 11 л в інтернет-магазині.

Багаторазові бутлі для води виготовляються з полікарбонату або ПЕТ (поліетилентерефталат). У кожного матеріалу є свої переваги. Однак, незалежно від цього, тріщини можуть виникати і в одних, і в інших видах бутлів. Найчастіше це відбувається при транспортуванні бутлів, тобто під час доставки.

Читайте в нашому блозі: Догляд за кулером для води: 10 практичних порад

Протікають зливні краники

Проблему протікання зливних краників легко діагностувати, достатньо їх оглянути. Якщо ви виявили місце протікання, то зарадити цьому можна кількома способами.

Рішення 1: розкрутити краники, почистити їх, та закрутити їх назад за допомогою рук, регулювального ключа або спеціального інструмента для конкретної моделі кулера.

Рішення 2: якщо ви виявили тріщини на краниках, то їх потрібно замінити на нові.

По способу роздачі води, розрізняють наступні види краників:

  • Натиск кухлем важеля — найрозповсюдженіший варіант роздачі води. Він зручний, оскільки набрати воду можна за допомогою однієї руки.
  • Поворот рукою важеля — також часто зустрічається в бюджетних моделях кулерів. Для набору необхідно задіяти дві руки: однією ви будете тримати склянку, іншою — повертати відповідний важіль гарячої або холодної води.
  • Натиск кнопки/сенсора — альтернативний спосіб роздачі води. Залежно від моделі для припинення подачі води потрібно або відпустити кнопку яку ви утримували, або повторно її натиснути.
  • Розпізнавання жестів — рідко зустрічається, як правило у дорогих моделях кулерів. Система розпізнавання жестів запускає процес набору води. Цей варіант є найбільш гігієнічним, оскільки мінімізується контакт із пристроєм.

Звертаємо вашу увагу, зливні краники для кулера можуть бути з зовнішньою та внутрішньою різьбою. Це варто враховувати при виборі та покупці нових краників.

Щоб розібрати краники з зовнішньою різьбою, достатньо їх відкрутити ззовні проти годинникової стрілки. У випадку різновиду з внутрішньою різьбою, потрібно розібрати кулер та відкрутити гайки зсередини пристрою.

Тече бак для води

Якщо бутелеприймач, бутель та зливні краники в порядку, а кулер для води тече, уважно огляньте задню стінку пристрою. Чи наявні плями на компресорі? Якщо так, то тече безпосередньо бак для води.

Також протікання бака нагріву або охолодження можна виявити при розбиранні обладнання. Якщо ви бачите краплі води на бачку, або ж під ним утворилась калюжа, то ви знайшли причину протікання кулера.

Рішення: зовнішній ремонт не допоможе, потрібно злити всю воду, розібрати кулер та замінити бак для води.

Читайте в нашому блозі: Як розібрати, почистити та зібрати кулер для води

Якщо ви не впевнені, що зможете самостійно розібрати кулер для води, то зверніться за допомогою в сервісний центр. Заміна бака води це не складна процедура, вона не займе багато часу.

Зіскочила силіконова трубка

Всередині кулера є безліч силіконових трубок, по яких тече питна вода. Однією з причин течі кулера може бути мікротріщина трубки, її перегин, або ж трубка зіскочила зі свого місця.

Рішення: відкрутіть задню кришку кулера, огляньте всі трубки, при необхідності поставте їх на місце або замініть на нову у випадку течі.

Протікають штуцери гарячої та холодної води

Конструкцією кулера передбачені штуцери для повного зливу води. В моделях з електронною системою охолодження є одразу два штуцери. Іноді вони можуть протікати.

Перелік заходів, при яких використовуються штуцери:

  • злив всієї води перед транспортуванням кулера;
  • планова санітарна обробка або миття деталей;
  • ремонті роботи.

Де розташовані штуцери? Вони знаходяться на задній частині кулера. Штуцери мають бути герметичні. Якщо ж ви бачите, що навколо них збирається волога, то це є причиною течі.

Рішення: замініть старі штуцери на нові.

Висновок

Не варто панікувати, якщо ваш кулер для води тече. З великою імовірністю ви самі зможете встановити причину протікання та зробити необхідний ремонт. В більшості випадків достатньо зовнішнього огляду, щоб встановити причину течі.

Якщо вашому кулеру вже 5-10 років, і це його не перший ремонт, то рекомендуємо купити новий настільний або підлоговий кулер для води. Заливайте у кулер тільки чисту питну воду, щоб продовжити його термін експлуатації. На сайті Аквагід ви можете замовити доставку води 18,9 л у вашому місті.

Питання та відповіді

Чому кулер для води тече?
Найпоширенішою причиною течі кулера є пошкодження самого бутля для води. Також кулер може протікати через пошкодження корпусу пристрою, бутелеприймача, знос зливних краників, баків для води, силіконових трубок всередині пристрою.

Що робити, якщо кулер для води тече?
Спочатку огляньте пристрій ззовні. Якщо ви виявили, що тече бутель, ущільнювач, або краники, то замініть ці деталі. Якщо це не допомогло, то потрібно розібрати кулер. Ймовірно зносився бак для води, або ж зіскочила силіконова трубка.