Навіть при найдбайливішому використанні, з часом, кулери для води можуть засмітитися, частково чи повністю вийти з ладу. Щоб продовжити термін служби пристрою, йому необхідне регулярне чищення та обробка. Як промити кулер для води без допомоги професіоналів?

У цій статті ми докладно розповімо як розібрати кулер для води, як його почистити та зібрати назад. Від вас потрібно лише повторити ці нескладні дії.

Кулер для води: як працює

Перед тим як розпочати розбирання, важливо розуміти як працює кулер для води та з яких деталей він складається. Основне завдання кулера, виходячи з назви — охолоджувати та роздавати воду. Також залежно від моделі, кулери можуть роздавати гарячу воду та/або воду кімнатної температури. Деякі кулери можуть бути оснащені камерою для зберігання посуду та довгострокових продуктів, холодильником, вбудованим чайником або кавоваркою, установкою для газування води.

Розрізняють такі види кулерів для води:

  • настільні;
  • підлогові (компресорні чи електронні);
  • з нижнім завантаженням бутля;
  • з холодильною камерою;
  • проточні (підключаються до водопроводу).

Як влаштований кулер для води

Кулери мають однаковий набір основних деталей. Вони можуть трохи відрізнятися принципом роботи, а також наявністю додаткових елементів. Далі докладно про кожен вид кулера, а вже потім буде інформація про те як почистити кулер для води самостійно.

Настільні та підлогові кулери

Кулери можуть мати електронне чи компресорне охолодження. Обидва різновиди живляться від електрики, при цьому компресорні кулери дозволяють швидше охолоджувати воду.

Робоча конструкція включає такі елементи:

  1. Корпус (як правило, пластиковий або з нержавіючої сталі) із бутилеприймачем.
  2. Система розподілу води.
  3. Резервуар для забору рідини.
  4. Крани подачі та баки для гарячої/холодної води.
  5. Зворотний клапан (електромагнітний).
  6. Насос для підвищення тиску.
  7. Системи фільтрів.
  8. Компресор/напівпровідниковий термоелектричний модуль.
  9. Датчики нагрівання/охолодження.
  10. Шнур живлення.

Настільні кулери компактніші за розміром. Виходячи з назви, вони встановлюються на стіл чи іншу горизонтальну поверхню. У настільних кулерів може бути лише верхнє завантаження бутля. Під час встановлення обов'язково враховуйте вагу пристрою з повним бутлем.

Кулери настільного типу комплектуються запобіжником від замикань. Вони розраховані на невелику кількість людей. Гарною альтернативою стануть помпи для води, якщо йдеться про невелику родину або офіс до 4-6 осіб.

Підлогові кулери встановлюються на підлозі, оскільки їх габарити не дозволяють встановити пристрій на стільниці. У підлогових кулерів може бути як верхнє, так і нижнє завантаження бутля. Такі пристрої мають додаткову трубку з насосом, який підіймає воду з пляшки у розподільні баки для подальшого нагрівання та охолодження.

Це свого роду електрична помпа. Таку помпу для води як зібрати самостійно? Це зробити дуже просто. Достатньо одягнути на шийку водного бутля спеціальний ковпачок з трубкою. Таким чином система здійснюватиме забір питної води.

Найчастіше підлогові кулери для води встановлюють у місцях з великою прохідністю. Вони без проблем можуть обслужити до 20 осіб за короткий проміжок часу. Установка таких кулерів доцільна в офісах, медичних центрах, школах та садках.

Кулери з вбудованим холодильником

Оскільки холодильна камера розміщується внизу корпусу, у таких кулерів можливе лише верхнє завантаження бутля. Працюють такі кулери від одного компресора. Усередині визначається одна температура і для охолодження питної води, і для холодильника.

Кулери з холодильником складаються з наступних елементів:

  1. Бутилеприймач.
  2. Індикатор охолодження.
  3. Індикатор нагрівання.
  4. Індикатор увімкнення.
  5. Кран холодної води.
  6. Кран гарячої води.
  7. Краплезбірник.
  8. Холодильна камера.
  9. Перемикач охолодження.
  10. Перемикач нагрівання.
  11. Вимикач нагрівання.
  12. Радіатор.
  13. Шнур живлення.
  14. Клапан для зливу води.
  15. Заземлювальний елемент.

Як розібрати кулер для води: покрокова інструкція

Самостійно розібрати кулер не складно. Дотримуйтесь інструкцій та елементарних правил безпеки.

Підготовка та зовнішній розбір

Крок 1. Під час аналізу кулера не обійтися без очищення окремих елементів. Тому підготуйте всі необхідні інструменти, місткості, засоби індивідуального захисту.

Крок 2. Вимкніть живлення кулера. Спочатку кнопки, в тому числі перемикач нагрівання, потім вилку. Зачекайте до 30 хвилин, щоб вода в баку охолола.

Крок 3. Зніміть бутель або дістаньте з ніші, залежно від способу завантаження. Звільніть полиці від посуду, продуктів харчування та інших предметів.

Крок 4. Обережно злийте воду, оскільки вона може бути гаряча. Почистіть трубки. Шланги для зливу води знаходяться на задній частині кулера. Вони щільно закупорюються спеціальним ковпачком та гумовим клапаном. Після виконання робіт їх необхідно повернути на місце.

Крок 5. Відкрутіть зливні крани. Їх потрібно прокручувати проти годинникової стрілки. Сам вентиль також розбирається на складові. Усі деталі слід обробити дезінфікуючим засобом.

Крок 6. Розберіть та почистіть краплезбірник. Ретельно протріть корпус кулера. Далі ми докладно розповімо як почистити кулер для води в домашніх умовах, А точніше який використовувати дезінфікуючий розчин.

Внутрішній розбір

Крок 1. Для початку зніміть бутелеприймач. Він легко виймається, якщо прокрутити проти годинникової стрілки.

Крок 2. Далі потрібно зняти кришку накопичувального бака. Робіть це акуратно, щоб не зачепити трубку. Вимийте сам бак та всі отвори.

Крок 3. Зніміть верхню кришку. Для цього візьміть фігурну викрутку і викрутіть всі шурупи.

Крок 4. Перевірте наявність термопасти. Цей крок необхідний правильної роботи бака нагріву води. Щоб отримати доступ до цього об'єкта, потрібно виконати такі дії:

  • дістаньте зливні пробки, потім злийте залишки рідини;
  • гумовий ущільнювач дістається за допомогою ключа №15, гвинти викручуються фігурною викруткою;
  • зніміть заземлення, силові дроти, термодатчик;
  • власне дістаньте місткість для нагріву;
  • зніміть скловолокно;
  • утримуючі затискачі «відкусіть», від'єднайте кришку;
  • здійсніть огляд та профілактику, намажте тонким шаром термопасту, якщо це необхідно.

Крок 5. Перевірка Тена (нагрівального елемента). Ця деталь виглядає як металева. спіраль. ТЕН розташований усередині нагрівального бака. Його потрібно оглянути на наявність мікротріщин.

Робити повний аналіз пристрою без явних поломок не рекомендується. Надійніше буде розібрати кулер для води вибірково з метою чищення, профілактики.

Читайте в нашому блозі: Догляд за кулером для води: 10 практичних порад

Як зібрати кулер для води після розбирання

Головне правило складання — зворотний порядок. Тобто той елемент, який ви демонтували останнім, має бути встановлений першим на етапі збирання. Акцентуємо вашу увагу на важливих моментах збирання кулера для води по блоках.

Бак для нагріву води

Після того як ви зробили огляд і нанесли термопасту, встановіть кришку і притисніть її за допомогою затискачів. Оберніть скловолокном для ізоляції. Можна повторно використовувати старе скловолокно або взяти нове. Потім поверніть бак назад у кулер.

Закріпіть термодатчик, силові дроти та заземлення. Закрутіть гвинти фігурною викруткою та опустіть гумовий ущільнювач. Поверніть на своє місце зливні пробки.

Установка зливних кранів, краплезбірника

Спочатку поверніть на місце краплезбірник. Після цього зберіть вентилі гарячої та холодної води. По черзі встановіть зливні крани, прокручуючи їх за годинниковою стрілкою.

Накопичувальний бак та фінішне збирання

Перевірте зливні шланги та закрийте їх. Встановіть задню кришку. Поверніть кришку накопичувача. Опустіть бутелеприймач, закріпіть його положення поворотом за годинниковою стрілкою. На фінальному етапі завантажте водяний бутель.

Як почистити кулер для води:

Як почистити кулер для води: рецепт дезінфікуючого розчину

Цей дезінфікуючий засіб підійде для миття внутрішніх деталей кулера. Для приготування вам знадобиться місткість із чистою водою (3-5 л) лимонна кислота (100 г) або рідина для дезінфекції замість лимонної кислоти. Наприклад, Ecolab Mip CA P3. Це концентрований лужний засіб, який використовується для миття полікарбонатних бутлів. Для ефективної дезінфекції достатньо 0,01-0,3 % розчину.

Як помити кулер для води зовні? Для цього достатньо використовувати мильний розчин або спеціальний спрей для чищення корпусу, який можна придбати на Аквагід.

Ще одне актуальне питання: як почистити кулер для води від накипу? Використовуйте розчин 200 г лимонної кислоти на 10 л води. Розчин потрібно залити у кулер, включити його. Після нагрівання вимкнути пристрій та залишити на 5 годин. Потім необхідно злити розчин та кілька разів промити чистою водою.

Як почистити кулер для води в домашніх умовах:

Заходи безпеки при чищенні кулера

Важливо пам'ятати, що цей прилад поєднує воду та електрику. Таке поєднання має високі ризики для людини. Перед початком робіт необхідно відключити кулер від мережі 220 В: спочатку кнопки, а потім безпосередньо вилка.

Не забувайте, що прилад повинен відстоятися протягом якогось часу перед початком демонтажу та після збирання. Закладайте щонайменше 15-30 хвилин. У електронних кулерів довше зберігається ризик ошпаритися гарячою водою. За цей час вода не охолоджується повністю, тому все одно будьте обережні.

Воду необхідно зливати з усіх місць, а саме із накопичувальних баків, відсіків, кранів, зливних отворів. Тільки так ви зможете провести якісне чищення кулера. Також це дозволить убезпечити себе в момент включення кулера до мережі.

Чищення водяного кулера краще проводити вручну. Не рекомендується мити деталі в посудомийній машині, використовувати пароочисники та засоби з абразивними частинками. Щоб не зіпсувати кулер, слід виключити порошки, інші абразивні засоби для чищення, жирні розчинники, наприклад, ацетон, бензин, гас.

Для чищення, миття та промивання кулера краще використовувати бутельовану воду, а не водопровідну. Детальніше читайте про це у нашій статті. Усі внутрішні деталі потрібно ретельно протерти чи висушити природним чином. Зовнішні деталі також краще витерти насухо.

Перед зворотним встановленням електронні деталі кулера або елементи, які з ними контактують, слід перевіряти. Вони повинні бути на 100 % сухі без найменшого натяку на вологу. Після чищення, дайте таким деталям відлежатися на сухому звичайному або паперовому рушнику близько години.

Висновок

На зовнішній та внутрішній стан кулера, а також регулярність чищення впливає функціонал апарату, кількість користувачів та частота його використання. Перед початком робіт проаналізуйте ступінь забруднення кулера. Чи потрібний повний розбір або буде досить вибіркового.

Обов'язково дотримуйтесь заходів безпеки. Якщо в результаті аналізу, а також інформації з цієї статті ви не впевнені, що можете зробити розбір самостійно, краще звернутися за допомогою в сервісний центр.

Питання та відповіді

Чим чистити кулер для води?
Для очищення кулера від накипу використовуйте 100 г лимонної кислоти на 10 л води. Замість кислоти можна використовувати лужний дезінфікуючий засіб 0,01-0,3 %. Для зовнішньої обробки підійде мильний розчин або спеціальний спрей.

Як часто потрібно чистити кулер для води?
Рекомендується проводити чищення водяного обладнання раз на 3-6 місяців, залежно від інтенсивності експлуатації.

Що краще: почистити чи купити новий кулер для води?
При регулярному чищенні та дезінфекції кулери довго не виходять з ладу. Дотримання правил експлуатації, а також своєчасне чищення убережуть ваш бюджет від непередбачених витрат.